TopX Agri

TopX Agri brengt akkerbouwers, ICT, drone- en sensortechnologie samen
TopX Geo-ICT ontwikkelt een nieuwe applicatie waarmee akkerbouwers hun akkers op maat kunnen bewerken. Hierbij worden dronetechnologie, specifieke GIS software en sensordata gecombineerd. Voor het ontwikkelen van deze innovatieve toepassing maakt TopX Geo-ICT gebruik van de VIA-subsidieregeling 2017 van het Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN). Het project loopt van 11 april 2017 tot eind 2018.

Maatschappelijke waarde van de nieuwe toepassing
De innovatie is waardevol voor akkerbouwers omdat zij daarmee op maat kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen kunnen toedienen. Zo kunnen zij de groei van hun gewassen optimaliseren. Extra voordeel is de gebruiksvriendelijkheid. Het inlezen van de verzamelde dronedata en het genereren van de taakkaarten voor het toedienen van kunstmest of gewasbescherming is eenvoudig en verloopt in een paar muisklikken. De taakkaart is direct geschikt voor de terminal op de tractor. De slimme tractor weet daarmee hoe hij de kunstmest of het gewasbeschermingsmiddel variabel op de akker moet toedienen.

In eerste instantie vindt er een pilot plaats met pootaardappelboeren in Groningen en Friesland. Doel van het variabel toedienen van kunstmest en gewasbeschermings-middelen op hun akkers is:

  • Verhogen kwaliteit van de opbrengst: pootaardappels met zoveel mogelijk dezelfde grootte;
  • Besparen op kostbare gewasbeschermingsmiddelen door selectieve inzet;
  • Verminderen milieubelasting oppervlaktewater.

Hoe het werkt!

Gebruik van dronetechnologie
ICT-specialist Marcel Bonder, op dit moment namens TopX werkzaam bij AkkerWeb, vliegt al 20 jaar met modelvliegtuigen en drones. Hij is KNVVL- instructeur (Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart) en traint boeren in het vliegen van drones. Drones verzamelen data voor boeren vanuit de lucht. Daarbij legt de drone met 5 lenzen de kleuren van de akkers vast: rood, groen en blauw + twee kleuren die wij niet kunnen waarnemen, maar wel belangrijke informatie opleveren voor de boeren: infrarood en near-infra. Op basis van deze 5-kleurinformatie is aan te geven op welke plaatsen, en in welke hoeveelheden, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn op de akkers voor een evenwichtige groei.

Gebruik van GIS-software
ICT-er Paul Meems is gespecialiseerd in Geo-ICT en geografische informatiesystemen (GIS). Ook hij is namens TopX werkzaam bij AkkerWeb. Daarnaast besteedt hij wekelijks 1 dag aan het bedenken en ontwikkelen van nieuwe applicaties die het leven makkelijker maken. Paul en Marcel zagen samen een mooie kans voor het combineren van dronedata met specifieke GIS-software. Daarmee kunnen ze het werk van akkerbouwers vereenvoudigen en optimaliseren. Paul en Marcel ontwikkelen een GIS-applicatie die de nieuwste (hoge resolutie) dronedata met een paar muisklikken verwerkt in digitale taakkaarten voor het toedienen van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen.

Maatwerk toediening kunstmest en gewasbeschermingsmiddel
De boeren beschikken al zo’n 10 jaar over “slimme” tractoren met een terminal die digitale informatie kan inlezen voor elke rit. De boer bestuurt de tractor. Met onze digitale taakkaart houdt de tractor de boer “on track” en wordt de variabele uitgifte van kunstmest en gewasbescherming geregeld.

Gebruik van sensordata
In de huidige fase van het project worden dronedata en GIS-software gecombineerd voor variabele akkerbouw. In de tweede fase (2018) worden ook sensordata (zoals temperatuur, lucht- en bodemvochtigheid) gecombineerd met GIS-software en/of dronedata voor variabele akkerbouw.

Meer weten?
Margot Volten, Paul Meems en Marcel Bonder staan u graag te woord!

Voor contactinformatie klik hier.