TopX Agri

TopX Geo-ICT brengt akkerbouwers, ICT, drone- en sensortechnologie samen

TopX Geo-ICT ontwikkelt een nieuwe desktop applicatie waarmee akkerbouwers hun akkers op maat kunnen bewerken. Hierbij worden dronetechnologie, specifieke desktop GIS software en sensordata gecombineerd. Voor het ontwikkelen van deze innovatieve toepassing maakt TopX Geo-ICT gebruik van de VIA-subsidieregeling 2017 van het Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN). Het project is eind 2018 afgerond.

Maatschappelijke waarde van de nieuwe toepassing

De innovatie is waardevol voor akkerbouwers omdat zij daarmee op maat kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen kunnen toedienen. Zo kunnen zij de groei van hun gewassen optimaliseren. Extra voordeel is de gebruiksvriendelijkheid. Het inlezen van de verzamelde dronedata en het genereren van de taakkaarten voor het toedienen van kunstmest of gewasbescherming is eenvoudig en verloopt in een paar muisklikken. De taakkaart is direct geschikt voor de terminal op de tractor. De slimme tractor weet daarmee exact hoe hij de kunstmest of het gewasbeschermingsmiddel variabel op de akker moet toedienen.

In eerste instantie vindt er een pilot plaats met pootaardappelboeren in Groningen en Friesland. Doel van het variabel toedienen van kunstmest en gewasbeschermings-middelen op hun akkers is:

  • Verhogen kwaliteit van de opbrengst: pootaardappels met zoveel mogelijk dezelfde grootte;
  • Besparen op kostbare gewasbeschermingsmiddelen door selectieve inzet;
  • Verminderen milieubelasting oppervlaktewater.

Hoe het werkt!

Gebruik van dronetechnologie

ICT-specialist Marcel Bonder vliegt al 20 jaar met modelvliegtuigen en drones. Hij is KNVVL- instructeur (Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart) en traint boeren in het vliegen van drones. Drones verzamelen data voor boeren vanuit de lucht. Daarbij legt de drone met 5 lenzen de kleuren van de akkers vast: rood, groen en blauw + twee kleuren die wij niet kunnen waarnemen, maar wel belangrijke informatie opleveren voor de boeren: infrarood en near-infra. Op basis van deze 5-kleurinformatie is exact aan te geven op welke plaatsen, en in welke hoeveelheden, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn op de akkers voor een evenwichtige groei.

Gebruik van GIS-software

ICT-er Paul Meems is gespecialiseerd in Geo-ICT en geografische informatiesystemen (GIS). Paul en Marcel zagen samen een mooie kans voor het combineren van dronedata met specifieke GIS-software. Daarmee kunnen ze het werk van akkerbouwers vereenvoudigen en optimaliseren. Paul en Marcel ontwikkelen een desktop GIS-applicatie die de nieuwste (hoge resolutie) dronedata met een paar muisklikken verwerkt in digitale taakkaarten voor het toedienen van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen.

Maatwerk toediening kunstmest en gewasbeschermingsmiddel

De boeren beschikken al zo’n 10 jaar over “slimme” tractoren met een terminal die digitale informatie kan inlezen voor elke rit. De boer bestuurt de tractor. Met onze digitale taakkaart houdt de tractor de boer “on track” en wordt de variabele uitgifte van bijv. kunstmest en gewasbescherming geregeld.

Meer weten?

Margot Volten en Paul Meems staan u graag te woord!

Alle berichten